ŠTO JE JOGA?

Joga je drevno indijsko tijelo znanja o čovjeku, a sama riječ znači „ujediniti“ i odnosi se na stanje ujedinjenja s univerzalnom energijom koje su drevni indijski mudraci postizali nakon dugo godina prakse meditacije. Sve škole joge koje su se od onda razvile koriste različite alate da bi postigle ovaj isti cilj, a danas najraširenija škola joge, hatha joga, kao alat koristi tijelo.
U hatha jogi, tijelo se tretira s pažnjom i poštovanjem jer ono je čovjekov primarni instrument. Vježbe poboljšavaju cirkulaciju, stimuliraju abdominalne organe i endokrini sustav tijela.
Tjelesne se vježbe kombiniraju s tehnikama disanja koje su razvijene su na konceptu da je dah primarni izvor života, i njima postižemo sposobnost kontrole daha i tako se pripremamo na sljedeći korak-meditaciju.
Stil hatha joge koji na ovome tečaju vježbamo naziva se vinyasa yoga u kojem posebnu pažnju pridodajemo sinkroniziji daha, pokreta i pažnje, čime zapravo već za vrijeme vježbe odrađujemo našu meditaciju.
Joga nudi sve vrste mentalnih i fizičkih koristi za zdravlje. Neki, poput lijepog tijela i poboljšane fleksibilnosti, jasno su vidljivi. Drugi, koji ukljućuju mentalnu jasnoću i smanjenje stresa, suptilniji su, ali jednako snažni. Kada se stavi sve zajedno, joga značajno doprinosi našoj dobrobiti, što pomaže objasniti zašto ju toliko ljudi smatra tako zaraznom. Život postaje sretnij i ispunjeniji, a uz to izgledamo i osjećamo se super.

OSOBINE PLESA

SNAGA 80%
FLEKSIBILNOST 90%
ENERGIČNOST 50%
SENZUALNOST 10%

DODATNE INFORMACIJE O TEČAJU

Joga se prvi put spominje između 1700 – 1100 godine prije Krista u Indijskim svetim knjigama Vedama a znači „ujedinjenje“ i predstavlja kvalitetu nadilaženja samog sebe do stanja čiste svijesti u kojoj osjećaj vlastite ”osobnosti” u potpunosti nestaje u iskustvu božanske esencije. Od tada do danas joga je prošla dalek put i od obične definicije, nastala je iz nje cijela znanost. Nastala su razna poznata djela o jogi, poput Bhagavad Gite i Joga Sutri. Stari mudraci, Raja jogiji, provodili su dane meditirajući u špiljama himalaja, ne bi li postigli to stanje opisano u tim knjigama. Međutim, u tantričkom periodu u Indiji je nastao pokret kao reakcija protiv rituala i praksi učenih u Vedama, a kasnije i Yoga Sutrama koji yogija stavljaju u izoliranu špilju. Tantra inzistira da normalna ljudska iskustva kao što su seksualnost ili želja ne limitiraju ili sprečavaju istinsku sreću i prosvijetljen život već se mogu koristiti kao alat. Ovdje nailazimo na ideju da se živi ”punim plućima” ”ovdje i sada” u stanju samoostvarenja i slobode. U srcu tantre je ideja da je put prema prosvjetljenju i sreći intenzivno uživljavanje u materijalni aspekt ljudskog iskustva. Hatha yoga razvila se upravo iz ovog traženje duhovnog razvoja u svakodnevnim životnim iskustvima, te pokušava koristiti ono najmaterijalnije od svega ljudskog, tijelo, za postizanje blaženstva. U 14.stoljeću nastaje tekst Hatha Yoga Pradipka, u kojem je u potpunosti opisana Hatha yoga zajedno s prvih 15 asana koje među ostalim danas prakticiramo. Prema ovom tekstu, tri su svrhe Hatha yoge: potpuno pročišćenje tijela, postizanje ravnoteže 3 razine postojanja (fizičke, mentalne i energetske) i buđenje čišće svijesti kroz praksu temeljenu na fizičkom tijelu.
Iako su yoga sutre i raja yoga znatno utjecale na praksu koju danas radimo, kroz život u današnjem svijetu ljubavnih veza, poslova, avanturi, kulture, raznih društava, možemo se izluditi pokušavajući kontrolirati um i misli kao što su to davno činili i učili raja (ashtanga) yogiji.
Hatha yoga, puno više povezana sa tantrom, koristi sve što mi jesmo, sve slojeve ljudskog postojanja, materijalni, mentalni, emocionalni, našu najsuptilniju unutarnju prirodu, kao ništa drugo nego sirov materijal za učenje, uviđanje i integraciju našeg cijelog bića i otvara nam put ka mašti, inteligenciji, entuzijazmu, energiji i svijesti o duhovnom životu. Problem je što često zapnemo u svom umu sa svojim mislima, u svom srcu sa emocijama, i u svom tijelu sa raznim bolovima. Hatha yoga nudi način da prihvatimo što nam je dano, shvaćajući da nas to ne definira i da nastavimo dalje.
Osnovni tečaj: 1 ili 2x tjedno / 3 mjeseca
Srednji tečaj: 1, 2 ili 3x tjedno / 3 mjeseca
Napredni tečaj: 1, 2 ili 3x tjedno / 3 mjeseca

Vinyasa Yoga, popu dinamičnog plesa, praksa je u kojoj se asane izmjenjuju u kombinaciji s dahom za transformirajući i balansirajući učinak. Sat podiže toplinu tijela, izdržljivost, fleksibilnost i snagu. Kreativna koreografija koju nalazimo u vinyasa satu uglavnom se temelji na pozdravima suncu, i često se mijenja u kombinaciji sa ugodnom glazbom, što čini svaki sat zanimljivim i zabavnim.
Započet ćemo s kratkim uvodom u temu sata. To može biti snažan „core“, energičnost, otpuštanje napetosti iz ramena ili kukova ili neka atraktivna asana koja nam predstavlja izazov. Nastavit ćemo s kratkom praksom disanja i meditacije u kojoj se priprema duljina i dubina daha koja se kultivira za cijelo vrijeme trajanja prakse. Kada je dah spreman za sinkronizaciju s pokretom, krečemo sa vinyasom koja je podijeljena na zagrijavanje kroz pozdrave suncu, stojeće pozicije koje kultiviraju snagu i izdržljivost, sjedeće pozicije koje razvijaju fleksibilnost i restoriraju tijelo, te inverzije koje ga pomlađuju. Sat završavamo sa dubokom vođenom relaksacijom u poziciji shavasane. I spremni ste za dalje!

Za održavanje tečaja potrebno je minimalno 5 polaznika.

Znate li da danas najstarija učiteljica joge, Tao Porchon Lynch ima 97 godina te se i dalje aktivno bavi i podučava jogu. Još uvijek je vrsna u svom zanatu te bez problema napravi špagu, stoj na glavu i sve ono što se mnogima čini nemoguće već nakon tridesete. Joga uistinu pomlađuje dug i tijelo. To je vaš odgovor ako tražite način da zadržite mladost. Redovito vježbanje pomaže obrnuti procese koji se događaju kako naše tijelo stari, poput povećana oksidacija i kiselosti organizma, oštećenje stanica i upale, što sve s vremenom može dovesti i do bolesti. Istraživanja su pokazala da joga pomaže smanjiti sve ove posljedice u smjeru dugoročno boljeg zdravlja, a da ne spominjemo ljepše kože.

1 x TJEDNO

kn180mjesečno
 • 5 (min. broj polaznika/ca)
 • 60 MINUTA (sat tečaja)
 • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
 • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

2 x TJEDNO

kn240mjesečno
 • 5 (min. broj polaznika/ca)
 • 60 MINUTA (sat tečaja)
 • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
 • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

3 x TJEDNO

kn300mjesečno
 • 5 (min. broj polaznika/ca)
 • 60 MINUTA (sat tečaja)
 • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
 • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

VAŠI INSTRUKTORI JOGE