• TRBUŠNI PLES I PLESNA ŠKOLA "THE"

ŠTO JE MODERNI TRBUŠNI PLES?

Trbušni ples je naziv plesa razvijenog na Bliskom i Srednjem istoku. Poznati „ples istoka“ kako ga nazivaju Arapi (raqs sharqi ili raqs baladi), orijentalni ples (oryantal dansi) ga zovu Turci, a Francuzi dance du ventre ili ples trbuha (trbušni ples). Trbušni ples najčešće koristi kružne pokrete koji su izolirani. Obično je izoliran jedan dio tijela dok drugi pleše, i obrnuto. Naglašeni su jači pokreti bokovima u raznim varijacijama, dok su svakako za ovaj ples potrebna fleksibilnost i ponekad snaga bez obzira na to što je trbušni ples vrlo ženstven. U ovom plesu možemo koristiti raznovrsne rekvizite kao što su veo, činelice, svijeće, krila, štapovi, sablje, lepeze i slično. Prednosti ovog plesa su velike. Trbušni ples osigurava veću gipkost i snagu tijela, mišiće torza, trbušne mišiće, jača ramena i ruke te kralježnicu, čime se automatski popravlja držanje tijela. Trbušni ples osim toga pojačava ženstvenost i senzualnost, dok uz to pojačava samopouzdanje jer bolje upoznajemo vlastito tijelo te se bolje osjećamo u njemu, što svakako utječe na naš život.

OSOBINE PLESA

SNAGA 40%
FLEKSIBILNOST 80%
ENERGIČNOST 60%
SENZUALNOST 80%

DODATNE INFORMACIJE O TEČAJU

Porijeklo i povijest trbušnog plesa teško je točno definirati, no jedna teorija ga stavlja u povijest vjerskih obrednih plesova gdje su ga žene izvodile jedne pred drugima slaveći svoju plodnost. Pokreti kukovima i trbušnim mišićima vrlo su slični onima tijekom trudova i rađanja. Žene su ovaj ples izvodile u ritualima u svrhu jačanja abdominalnih mišića kao priremu za lakši porod. Također postoji teorija da trbušni ples potječe iz obreda štovanja ženskih božanstava, točnije božice Ištar- božice strasti, ljubavi, plodnosti i rata. Žene su plesale u ritualima u kojima su kroz ples obožavale i štovale svoju božicu. Trbušni ples jedan je od najstarijih plesova Babilonaca, Sumerana, Egipćana, Mikenjana, Perzijanaca i Grka, nešto manje i Afrikanaca. Oko 1000.godine p.n.e. Romi su emigrirali u navedene zemlje i donijeli ples na prostore Srednjeg i Bliskog istoka. U Tursku je trbušni ples stigao 1453.godine za vrijeme nastanka Istanbula kada su žene plesale ovaj ples jedne za druge. Izvan Bliskog istoka ples je postao popularniji kasnije, u 18.i 19.stoljeću, kada su plesači počeli nastupati u drugim gradovima kao što je London, Pariz ili Chicago. Prvi puta se plesači prikazuju u tadašnjim filmovima („Fatmin ples“). S vremenom se trbušni ples počeo plesati u Haremima zabavljajući Sultane, a kasnije se pojavljuje i moderniji trbušni ples u noćnim klubovima, i to je dovelo do sve veće komercijalizacije i nerazumijevanja prvobitne svrhe ovoga plesa. Neke od poznatijih povijesnih plesačica su: Mata Hari, Little Egypt, Rut St.Denis. U Hrvatsku je ovaj ples stigao oko 2000.godine.
Osnovni tečaj: 1 ili 2x tjedno / 3 mjeseca
Srednji tečaj: 1, 2 ili 3x tjedno / 3 mjeseca
Napredni tečaj: 1, 2 ili 3x tjedno / 3 mjeseca

Na tečaju ćemo kroz profesionalni pristup, dobru zabavu i osmjeh proći sve što je potrebno da ovladamo ovim plesom. Na svakom satu, uz zagrijavanje radimo izolacije pojedinih dijelova tijela, uz primjerenu glazbu, zatim slijedi učenje plesnih pokreta i tehnike izvođenja kroz kombinacije i koreografije. Na kraju se radi kratko istezanje i disanje. Za ovaj ples nije potrebno plesno predznanje, uči se polako i sigurno, uz profesionalni pristup, a tečaj je otvoren za žene i muškarce zainteresirane za ovu vrstu plesa.

Za održavanje tečaja potrebno je minimalno 4 polaznika.

Zanimljiva činjenica vezana uz trbušni ples je da ga ne plešu samo žene već i muškarci! To je nekima teško za povjerovati, no, muškarci bliskog istoka vrlo su popularni po tom pitanju, i smatraju se jako dobrim plesačima i učiteljima plesa. Već se u doba Osmanskog Carstva javljaju turske minijature koje prikazuju mlade plesače sa osebujnim kostimima. Oni su najčešće bili i glazbenici i glumci koji su nastupali i plešući pošto je u tom razdoblju ženama bilo zabranjeno nastupati. Danas su muški trbušni plesači sve češći u svijetu, pogotovo kroz posljednjih 20-ak godina. Neki od poznatijih trbušnih plesača u svijetu su: Bert Balladine, John Compton, Sergio, Horacio Cifuentes, Amir od Bostona, Adam Basma, Ibrahim Farrah, Yousry Sharif, Aziz, Kamaal, Amir Thalib, Mark Balahadia, Jim Boz i Tarik Sultan.

1 x TJEDNO

kn150mjesečno
 • 4 (min. broj polaznika/ca)
 • 60 MINUTA (sat tečaja)
 • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
 • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

2 x TJEDNO

kn250mjesečno
 • 4 (min. broj polaznika/ca)
 • 60 MINUTA (sat tečaja)
 • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
 • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

3 x TJEDNO

kn300mjesečno
 • 4 (min. broj polaznika/ca)
 • 60 MINUTA (sat tečaja)
 • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
 • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

VAŠI INSTRUKTORI PLESA

Martina Sedlar, mag.art.
Martina Sedlar, mag.art.Voditeljica škole i instruktorica plesa
Fit Body, Senzualni ples, Moderni trbušni ples, Polinezijski HULA ples, Plesni tečaj za mladence