Moderni Trbušni Ples LaTynko

Moderni Trbušni Ples

Trbušni ples je naziv plesa razvijenog na Bliskom i Srednjem istoku. Poznati „ples istoka“ kako ga nazivaju Arapi (raqs sharqi ili raqs baladi), orijentalni ples (oryantal dansi) ga zovu Turci, a Francuzi dance du ventre ili ples trbuha (trbušni ples). Trbušni ples najčešće koristi kružne pokrete koji su izolirani. Obično je izoliran jedan dio tijela dok drugi pleše, i obrnuto. Naglašeni su jači pokreti bokovima u raznim varijacijama, dok su svakako za ovaj ples potrebna fleksibilnost i ponekad snaga bez obzira na to što je trbušni ples vrlo ženstven. U ovom plesu možemo koristiti raznovrsne rekvizite kao što su veo, činelice, svijeće, krila, štapovi, sablje, lepeze i slično. Prednosti ovog plesa su velike. Trbušni ples osigurava veću gipkost i snagu tijela, mišiće torza, trbušne mišiće, jača ramena i ruke te kralježnicu, čime se automatski popravlja držanje tijela. Trbušni ples osim toga pojačava ženstvenost i senzualnost, dok uz to pojačava samopouzdanje jer bolje upoznajemo vlastito tijelo te se bolje osjećamo u njemu, što svakako utječe na naš život.

Struktura tečaja

Na tečaju ćemo kroz profesionalni pristup, dobru zabavu i osmjeh proći sve što je potrebno da ovladamo ovim plesom. Na svakom satu, uz zagrijavanje radimo izolacije pojedinih dijelova tijela, uz primjerenu glazbu, zatim slijedi učenje plesnih pokreta i tehnike izvođenja kroz kombinacije i koreografije. Na kraju se radi kratko istezanje i disanje. Za ovaj ples nije potrebno plesno predznanje, uči se polako i sigurno, uz profesionalni pristup, a tečaj je otvoren za žene i muškarce zainteresirane za ovu vrstu plesa.

Zanimljivosti

Zanimljiva činjenica vezana uz trbušni ples je da ga ne plešu samo žene već i muškarci! To je nekima teško za povjerovati, no, muškarci bliskog istoka vrlo su popularni po tom pitanju, i smatraju se jako dobrim plesačima i učiteljima plesa. Već se u doba Osmanskog Carstva javljaju turske minijature koje prikazuju mlade plesače sa osebujnim kostimima. Oni su najčešće bili i glazbenici i glumci koji su nastupali i plešući pošto je u tom razdoblju ženama bilo zabranjeno nastupati. Danas su muški trbušni plesači sve češći u svijetu, pogotovo kroz posljednjih 20-ak godina. Neki od poznatijih trbušnih plesača u svijetu su: Bert Balladine, John Compton, Sergio, Horacio Cifuentes, Amir od Bostona, Adam Basma, Ibrahim Farrah, Yousry Sharif, Aziz, Kamaal, Amir Thalib, Mark Balahadia, Jim Boz i Tarik Sultan.

Cijene tečajeva:

Termini tečajeva:

Facebook