• HULA PLES I PLESNA ŠKOLA "THE"

ŠTO JE POLINEZIJSKI HULA PLES?

Polinezijski ples sadrži mnogo stilova kao što su Tahiti, Tongan, Samoan, Fijian, Maori i Hawajski, a ples ima više svrha – pleše se za doček gostiju, u molitvama, za izazivanje neprijatelja, za zavođenje te za zabavu. Ovaj ples se pleše na tradicionalnu glazbu sa tradicionalnim instrumentima kao što su bubnjevi, školjke i harmonične flaute. Moderna tahićanska glazba sadrži i druge polinezijske ritmove te zapadnjačke melodije. Moderni polinezijski plesači kroz ovaj ples pričaju priče kroz pokret, fokusirajući se na ljepotu samih plesača. Danas se polinezijski ples izvodi diljem svijeta: na koncertima, sveučilištima, natjecanjima, proslavama i festivalima. Polinezijski ples najčešće se izvodi solo (jedan plesač/plesačica), no često se pleše u grupama od više plesača. Postoji više stilova i varijacija polinezijskog plesa, no najpopularniji je Ote’a koji se izvodi u velikim grupama sa više ženskih ili muških izvođača. Najčešće se nose originalni tradicionalni kostimi. Aparima izvođači koriste pokrete rukama i dlanovima stvarajući geste i opisujući svakodnevni život i radnje s kojima se susreću kao npr.ribolov, zavođenje itd.. Hivinau je najlakši stil, tehnički najlakše izvodljiv, ali ne manje vizualno dojmljiv. Opisuje svakodnevni život i scene sa morskih obala.

OSOBINE PLESA

SNAGA 20%
FLEKSIBILNOST 70%
ENERGIČNOST 50%
SENZUALNOST 80%

DODATNE INFORMACIJE O TEČAJU

Podaci nastanka polinezijskog plesa nisu poznati, a vežu se za drevni tahićanski narod koji je plesom slavio svoje obrede i ceremonije. Ples je postao popularan i važan kulturni izričaj među Tahićanima. Rani britanski kolonisti koji su pristigli na Tahiti, proglasili su taj ples provokativnim i uvredljivim zbog tradicionalnih kostima i senzualnih pokreta, te ga i ukinuli 1820-e godine. Polinezijski ples se ponovno vratio u ranim 20-ima. Tadašnji kostimi su dozvoljavali da se vide samo lice, stopala i dlanovi. Od 1950-ih, polinezijski ples se uvelike razvija i obnavlja svoje tradicionalne stilove pod utjecajem Europljana i religije. Danas je Tahićanski ples važan i jedinstven izričaj tahićanske kulture i povijesti. Od 1998.postoji Heiva natjecanje u polinezijskim plesovima koja potiče kreativnost i poštivanje tradicije, a plesač Gilles Hollande bio je odličan koreograf 1990-ih koji je načinio preokret u svijetu polinezijskog plesa, te ga učinio poznatim u cijelome svijetu.
Osnovni tečaj: 1 ili 2x tjedno / 3 mjeseca
Srednji tečaj: 1, 2 ili 3x tjedno / 3 mjeseca
Napredni tečaj: 1, 2 ili 3x tjedno / 3 mjeseca

Na tečaju ćemo kroz profesionalni pristup, dobru zabavu i osmjeh proći sve što je potrebno da ovladamo ovim plesom. Na svakom satu, uz zagrijavanje radimo izolacije pojedinih dijelova tijela, uz primjerenu glazbu, zatim slijedi učenje tradicionalnih plesnih pokreta i tehnike izvođenja sa osnovnim pokretima bokovima, kroz kombinacije i koreografije. Na kraju se radi kratko istezanje i disanje. Za ovaj ples nije potrebno plesno predznanje, uči se polako i sigurno, uz profesionalni pristup.

Za održavanje tečaja potrebno je minimalno 4 polaznika.

Tipični kostimi polinezijskih plesačica uključuju suknju od trave ili rafije sa pojasom izrađenim od cvjetova. Najpoznatiji tahićanski cvijet zove se Tiare i njime se najčešće ukrašavaju kostimi plesačica. Kapice za glavu također se izrađuju od cvjetova, ali i od perja i slame. Muškarci imaju nešto drugačije kostime, od parea preko kukova, do „narukvica“ i „nanogvica“ izrađenih od trave ili rafije.

1 x TJEDNO

kn150mjesečno
 • 4 (min. broj polaznika/ca)
 • 60 MINUTA (sat tečaja)
 • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
 • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

2 x TJEDNO

kn250mjesečno
 • 4 (min. broj polaznika/ca)
 • 60 MINUTA (sat tečaja)
 • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
 • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

3 x TJEDNO

kn300mjesečno
 • 4 (min. broj polaznika/ca)
 • 60 MINUTA (sat tečaja)
 • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
 • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

VAŠI INSTRUKTORI PLESA

Martina Sedlar, mag.art.
Martina Sedlar, mag.art.Voditeljica škole i instruktorica plesa
Fit Body, Senzualni ples, Moderni trbušni ples, Polinezijski HULA ples, Plesni tečaj za mladence
Marina Barbir
Marina BarbirInstruktorica plesa
Moderni trbušni ples, Polinezijski HULA ples i Senzualni ples