• SALSA, BACHATA, KIZOMBA I PLESNA ŠKOLA "THE"

ŠTO SU SALSA, BACHATA I KIZOMBA?

Salsa je ples koji se pleše u paru, porijeklom s Kube, a ime je dobila od španjolske riječi „salsa“ koja znači umak. Salsa je popularni ples u latinskoj Americi, SAD-u i u Europi. Dva osnovna stila salse su južnoamerički i sjevernoamerički. Salsa se pleše uz glazbu sviranu udaraljkama, bubnjevima, gitarama i klavirom. Tematika plesa Bachata obično sadrži ljubavnu priču o patnji u ljubavi. Bachata je ples koji se pleše u paru, vrlo senzualne i nježne prirodeKizomba je jedan od najsenzualnijih plesova današnjice porijeklom iz Angole. Pleše se u paru, vrlo blisko, nježno i zavodjivo.

OSOBINE PLESA

SNAGA 20%
FLEKSIBILNOST 50%
ENERGIČNOST 60%
SENZUALNOST 100%

DODATNE INFORMACIJE O TEČAJU

SALSA
Krajem 19.stoljeća oslobođeni robovi Haitia i Dominikanske Republike stigli su na Kubu i jako su utjecali na glazbu. Tu je došlo do fuzija španjolskog plesa i afričkih ritmova, što je rezultiralo novim glazbenim stilom- kubanskim sonom. Njega su 1917.u Havanu donijeli kubanski vojnici koji su služili upravo u pokrajini Oriente Provence. Ples je prihvaćen i širi se po cijeloj zemlji. Vrijeme nastanka Sona, vrijeme je pojave novih instrumenata kao što su bongosi, maribula, quiada, timbales, criolos, botijuela, palmadas, guiros, maracas itd. Kasnije se dodaju trube i bas. Naziv salsa u sebi sadrži raznolike plesove kao što su mambo, cha cha cha, rumba, son, guaracha, cumbia, itd. U New Yorku je ovaj ples miješan sa elementima američke urbane glazbe. Postoji više stilova salse koji se međusobno razlikuju.

BACHATA
Latinoamerički riječnik bachatu definira kao juerga, jorgio ili parranda što je značilo zabavu, veselicu ili društvene večeri koje su podrazumijevale glazbu, jelo i piće. Glazba je na takvim zabavama bila bazirana na gitarama, no razlikovala se od gitarske glazbe namijenjene plesu kao što su kubanski son ili guaracha. U narednim desetljećima ritam se ubrzavao, a plesači su izvodili nove korake, te se bachata na taj način priključila plesnoj glazbi. Najzaslužniji tadašnji žanr romantične gitarske glazbe koji je utjecao na razvoj bachate, bio je kubanski bolero. Bachata je danas vrlo važan element latino zajednice, te osvaja glazbena tržišta.

KIZOMBA
Kolijevka kizombe je Angola, zemlja smještena na zapadnoj obali afričkog kontinenta.
Kizomba je nastala kao spoj koraka sembe sa zoukom i ostalim afričkim ritmovima, a u tim krajevima se pleše tradicionalno generacijama. Plesno, kizomba seže još od davnih vremena na tim prostorima, no u glazbenom smislu kizomba je nešto novije, što se javlja krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, a karakterizira ju intenzivan, oštar ritam sa elektroničkim perkusijama. Neki od najpoznatijih glazbenika su Neide Van-Dunem, Don Kihas, Calo Pascoal, Imaos Verdades, Bongai, itd. Utjecaj kizombe danas se najviše osjeća u afričkim zemljama te u zemljama poput Portugala i Brazila, budući da je većina kizomba pjesama upravo na portugalskom jeziku. Kasnijih godina su iseljenici iz Angole počeli otvarati klubove u Europi i modernizirali ovu vrstu glazbe. Na taj način počeo je rasti broj obožavatelja kizombe koja je svojim zavodljivim i senzualnim plesom i pokretima osvajala i mušku i žensku populaciju.

Osnovni tečaj: 1 ili 2x tjedno / 3 mjeseca
Srednji tečaj: 1 ili 2x tjedno / 3 mjeseca
Napredni tečaj: 1 ili 2x tjedno / 3 mjeseca

Početni stupanj ovog tečaja plesa traje 3 mjeseca. Svaki sat je koncipiran tako da počinje sa laganim plesnim zagrijavanjem, nakon čega se kroz plesanje u paru uče koraci i figure, da bi se za kraj isplesavalo ono naučeno.

Za održavanje tečaja potrebno je minimalno 6 polaznika (3 plesna para).

Prvi put je riječ salsa upotrijebljena kako bi označila pokrete u plesu i vrstu glazbe 1933.godine kada je kubanski kompozitor pjesama Ignacio Pinerio napisao pjesmu „Echale Salsita“, što u prijevodu znači- dodaj malo salse! Na ideju je došao kada je probao hranu bez kubanskih začina. To je bio protest protiv neukusne hrane, ali i sputanosti tijela koje se u plesu, do tada, kretalo po unaprijed zadanim šablonama.

1 x TJEDNO

kn250mjesečno
 • 6 (min. broj polaznika/ca)
 • 120 MINUTA (2 sata tečaja)
 • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
 • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

2 x TJEDNO

kn350mjesečno
 • 6 (min. broj polaznika/ca)
 • 120 MINUTA (2 sata tečaja)
 • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
 • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

3 x TJEDNO

kn400mjesečno
 • 6 (min. broj polaznika/ca)
 • 120 MINUTA (2 sata tečaja)
 • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
 • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

VAŠI INSTRUKTORI PLESA

Branko Juriša
Branko JurišaInstruktor plesa
Društveni plesove u paru – standardni (engleski valcer, bečki valcer, foxtrot, tango), latinoamerički plesovi (samba, rumba, cha cha, jive) i salsa, bachata, kizomba
Ruta Juriša
Ruta JurišaInstruktorica plesa
Društveni plesove u paru – standardni (engleski valcer, bečki valcer, foxtrot, tango), latinoamerički plesovi (samba, rumba, cha cha, jive) i salsa, bachata, kizomba