• STANDARDNI I LATINOAMERIČKI PLESOVI I PLESNA ŠKOLA "THE"

ŠTO SU STANDARDNI I LATINSKO-AMERIČKI PLESOVI?

Društveni plesovi su plesovi koji se plešu u paru. Dijelimo ih na dvije velike skupine- standardni plesovi i latinsko-američki plesovi. Svaka od tih dviju skupina ima zajedničke karakteristike po kojima se međusobno razlikuju. Najčešća razlika je u tehnici izvođenja koraka i u položaju stopala. U standardnim plesovima se korača preko pete, a u latinsko-američkim plesovima se u korak ide savijenim koljenima preko prstiju na puno stopalo. Položaj stopala u standardnim plesovima je paralelan, a u latinsko-američkim plesovima stopala su u „V“ položaju. Druga razlika je u držanju. Dok je u standardnim plesovima držanje u pravilu zatvoreno, u latinsko-američkim plesovima držanje je otvoreno. Osim držanja razlika u plesovima je u karakterističnim kretanjima trupa, ramena i kukova koji su u društvenim plesovima mirni, dok je za latinsko-američke plesove rad kukovima prijeko potreban.

OSOBINE PLESA

SNAGA 40%
FLEKSIBILNOST 50%
ENERGIČNOST 80%
SENZUALNOST 40%

DODATNE INFORMACIJE O TEČAJU

Ples u paru društvenog karaktera pojavljuje se još u 15. stoljeću u Europi kao adaptacija narodnih plesova tog vremena. Prvi takvi društveni plesovi pojavljuju se kod aristokracije u Francuskoj i Italiji. Jedan od prvih, najpopularnijih društvenih plesova je Minuet, koji se plesao na prestižnim dvorovima srednjevjekovne Europe. Sam ples potekao je od nižih slojeva društva iz pokrajina Poitou i Gavotte u Provansi (Francuska). Tako i valcer potječe iz narodnih pjesama u južnoj Njemačkoj. Sportski ples je nastao iz oblika društvenog plesa tako što su plesne zabave prerasle u natjecanja. Standardiziranje plesnih pravila započinje 1920. godine u Engleskoj kada je osnovan i prvi nacionalni sportsko-amaterski plesni savez. Prvo plesno natjecanje u Standardnim plesovima održalo se u Londonu 1922., a prva svjetska plesna federacija osnovana je 1935. godine u Pragu. Nakon drugog svjetskog rata obnavlja se rad svjetske plesne federacije, a 1990. mijenja ime u International Dance Sport Federation (IDSF), koja 1997. godine postaje punopravni član Međunarodnog olimpijskog odbora.
Osnovni tečaj: 1 ili 2x tjedno / 3 mjeseca
Srednji tečaj: 1 ili 2x tjedno / 3 mjeseca
Napredni tečaj: 1 ili 2x tjedno / 3 mjeseca

Početni tečaj društvenih plesova traje 3 mjeseca. Na svakom satu se kroz profesionalan pristup, zabavu i opuštenu atmosferu uči korak po korak i svaki put nešto novo. Na ovom tečaju naučit ćete 9 prekrasnih plesova (engleski valcer, bečki valcer, foxtrot, tango, cha cha cha, rumba, samba, jive i disco fox) koje ćete kroz vježbanje, ponavljanje i isplesavanje dovesti do savršenstva!

Za održavanje tečaja potrebno je minimalno 6 polaznika (3 plesna para).

Istraživanja pokazuju da ples u paru troši kalorije kao kod trčanja ili plivanja. Istraživanja su pokazala da je brzina disanja kod natjecatelja standardnih i latinoameričkih plesača jednaka natjecateljima u biciklizmu, plivanju i trčanju na 800 metara! Također, ova fizička aktivnost jedan je od najboljih načina za oslobađanje napetosti i stresa sa kojim se suočavamo u svakodnevnom životu. Statistike pokazuju i to da Japan ima 15 milijuna plesnih entuzijasta, u SAD-u je pak 30 000 registriranih natjecatelja u ovim plesovima, dok u istoj državi plesne emisije preko televizije prati oko 10.000.000 gledatelja!

1 x TJEDNO

kn200mjesečno
  • 6 (min. broj polaznika/ca)
  • 90 MINUTA (1 sat tečaja)
  • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
  • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

2 x TJEDNO

kn350mjesečno
  • 6 (min. broj polaznika/ca)
  • 90 MINUTA (1 sat tečaja)
  • POČETNI / SREDNJI / NAPREDNI
  • 3 MJESECA (trajanje tečaja)

VAŠI INSTRUKTORI PLESA

Luka Halić
Luka HalićInstruktor plesa
Društveni plesove u paru – standardni (engleski valcer, bečki valcer, foxtrot, tango), latinsko-američki plesovi (samba, rumba, cha cha cha, jive) i salsa, bachata, kizomba