Joga – put od hrama do teretane

LaTynko Plesni tečajevi , , ,

Joga je danas svjetski raširen oblik tjelovježbe, u većini slučajeva čisto rekreativnog karaktera, odvojen od svojih religijskih korijena. Unatoč svojim brojnim pozitivnim karakteristikama, u Hrvatskoj mnogi zaziru od prakticiranja joge bojeći se da će ih netko pokušati preobratiti na Hinduizam ili uvući u neki oblik mističnih rituala. U nastavku ćemo ukratko prikazati proces promjene joge od religijski i geografski ograničene prakse u oblik tjelovježbe posebno popularan u Zapadnom svijetu. Spomenut ćemo glavne faze njezinog razvoja i oblikovanja u ono što joga danas jest na Zapadu.

Prve povijesne tragove o jogi nalazimo prije više od 5000 godine na području zapadne Indije, nakon toga, prve zapise, u svetim hinduističkim tekstovima Rig Vedi i Upanishadama, od tada pa sve do zadnjih stoljeća joga je bila neodvojivo povezana s Hinduizmom, iako su je prakticirale i druge religije poput Budizma. Jedan od najpoznatijih tekstova, koji prvi put sistematično prikazuje jogu je Yoga Sutra koju je sastavio Patanjali negdje u 2. stoljeću. Nekoliko stoljeća kasnije, počinje se formirati, kao zasebna grana, ono što danas na Zapadu prvenstveno smatramo jogom, a to je Hatha joga – grana joge koja se bazira na fizičkom izvođenju vježbi i joga poza.

Joga majstori su počeli putovati na zapad krajem 19. i početkom 20. stoljeća, poučavajući Hatha jogu, a tada je dobila i veći zamah među pučanstvom u Indiji (do tada je bila prakticirana većinom od strane „svećenika“). Jedan od najutjecajnih joga učitelja bio je Tirumalai Krishnamacharya. Živio je od 1888. do 1989.g. Često ga se naziva „Ocem moderne joge“. Vjerovao je da joga može biti jednako i duhovna praksa kao i metoda fizičkog liječenja. Tridesetih godina 20.og stoljeća razvio je Vinyasa Jogu - oblik joge u kojemu je posebna pozornost posvećena disanju i njegovom usklađivanju s pokretima koji se sastoje od niza standardiziranih poza. Proširio je popularnost joge diljem Indije, a tri su njegova učenika imala ključnu ulogu u širenju joge na Zapad: K. Pattabhi Jois, B. K. S. Iyengar i Indra Devi.

1915. Pattabhi Jois (1915.-2009.) popularizirao je stil Ashtanga Vinayasa Joge, koji je naslijedio od svoga učitelja i dalje razvijao. 1948.g. osnovao je Ashtanga Yoga institut u Indiji, gdje su počeli dolaziti mnogi zapadnjaci kako bi učili jogu. Neke od poznatih osoba koje su bile njegovi učenici su Madonna, Sting i Gwyneth Paltrow.

Indra Devi, rođena 1899.g u Rigi, pravog imena Eugenie V. Peterson, umrla 2002. Bila je kćer švedskog bankara i ruske plemkinje, pohađala dramsku školu u Moskvi, postala glumica i plesačica u Berlinu. 1927.g. otputovala je u Indiju i uzela scensko ime Indra Devi. 1938.g. postala je prva žena koju je poučavao Krishnamacharya i prva strankinja koja se istaknula kao učitelj joge. Otvorila je prvu školu joge u Shangaiu. 1947. preselila se u SAD i otvorila joga studio u Hollywoodu. Među mnogim poznatim zvijezdama koje je poučavala jogi su i glumice Greta Garbo, Eva Gabor i Gloria Swanson.

1966. K. S. Iyengar (1918-2014) nakon godina učenja i poučavanju u Indiji, na svjetsku scenu je stupio svojom knjigom Light on Yoga, koju je objavio 1966.g u SAD-u. U njoj je prikazao načine izvođenja asana (poza) prikladan za sve ljude, tako i one samouke. Vjerojatno je njegov rad, u najvećoj mjeri pridonio sekularizaciji joge. Od svojih učenika nije zahtijevao promjenu religije niti duhovne prakse, poticao ih je da se jogi posvete kao profesionalci, zalagao se za standardizaciju praksi i učenja, i poticao integraciju joge u svjetovne institucije. Posebnu pažnju je posvećivao anatomskim detaljima i poravnavanjima prilikom izvođenja asana, te tako formirao oblik joge koji danas svi prepoznajemo.

U kratko možemo zaključiti da je joga, kroz veći dio svoje povijesti bila duhovno-tjelesna praksa u sklopu religijskih učenja, a to je i danas za mnoge pripadnike istočnjačkih religija, ali se u zadnja dva stoljeća odvojila i razvila jedna struja koja je prekinula svoje poveznice s religijom, sekularizirala se usmjeravanjem na tjelesne aspekte prakticiranja joge i postala privlačna i dostupna svim kulturnim skupinama diljem svijeta.

Dorotea Tuškan